7 Aralık 2009 Pazartesi

Uçakta Afganistan mesajı: Savaşmayız


Başbakan Erdoğan, Washington'a uçarken gazetecilere konuştu: Afganistan'da savaşmayacağız. Mahmur ve Kandil tasfiye edilecek. İran'a bakış konusunda ise ABD'nin bir rahatsızlığını hissetmedim
Başbakan Tayip Erdoğan, Başkan Obama ile ABD'de yapacağı görüşmesi öncesinde Afganistan konusunda net sınırlar çizdi: "Türk askeri savaşmayacak!.." Erdoğan, Türkiye'nin, Irak stratejisinin güncelleneceğini de açıklayarak, "Mahmur ve Kandil konusunda yerel yönetimle Türkiye'nin koordine çalışması gerekiyor. Kuzey Irak'ın içinde mi hallolur veya oradan başka yere mi gönderilir? Bir şekilde bu adımlar atılacak" dedi. "Buna Mahmur'un, Kandil'in tasfiyesi diyebilir miyiz?" sorusuna yanıtı ise "Evet" oldu. İşte ana hatları ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın uçakta gazetecilere yaptığı değerlendirmeler:
AFGANİSTAN DOSYASI: Afganistan önemli bir gündem olacak. Silahlı Kuvvetlerimizin geniş ufku ile henüz rakam telaffuz edilmeden 700-750 olan asker sayısını 1758'e çıkarttık. Bugüne kadar askeri eğitimleri Türkiye de verdik. Şimdi yeni bir önerimiz olacak. Orada bir eğitim merkezi kurmak suretiyle bir taburu orada bir taburu da burada eğitme imkânımız olabilir. Polis eğitimi noktasında da emniyet teşkilatımız hazır. Türkiye'nin Beyaz Saray'a götürdüğü paket bu denebilir. Bizim savaşma noktasında bir hedefimiz söz konusu değil. Afgan halkıyla bizim ordumuzun arasındaki bağlar daha çok onların lojistik açığını gidermeye yönelik. Askerimizle Afgan arasında güzel bir diyalog var. Aslında bizim gönderdiğimiz muharip güçtür. Ama bizim orada müteahhitlerimiz, imar timlerimiz var. Bunları yaparken kendi korumamızı kendimiz yapıyoruz.
50 MİLYON DOLAR DESTEK: Bölgesel imar timleri noktasında önemli yatırımlarımız mevcut. Vardak bölgesinde çalışmalarımız sürüyor. Şu ana kadar 150 milyon dolar civarında eğitim, yol, su yatırımı yaptık. 50 milyon dolar daha yatırım hedefliyoruz. (Talep edilen destek 40 milyon dolar) Kültürel alanlarda da çalışmalarımız var.

İRAN'IN MESAJINI İLETECEK
ARABULUCULUK SİNYALİ: İsrail-Filistin arasındaki süreç belirsizliğe mahkûm vaziyette. İsrail-Suriye arasında sıkıtılar var. Bu konuda Türkiye'den direkt endirekt yardımlar isteniyor. Taraflar samimi olarak arabuluculuk isterse biz sürecin içinde yer alabiliriz. İsrail'de Netenyahu'dan çok farklı sesler çıkarken koalisyon ortakları farklı şeyler söylüyor. İnandırıcı bir açıklama olmadığı takdirde biz rol almayız.
NÜKLEER DİPLOMASİ: İran'ın nükleer programı da gündeme gelecek. Viyana'da aceleci karar alındı. Çözülebilecek sorunlar adeta çözümsüzlüğe mahkûm edildi. Bu arada Baradey'in bizim için güzel denebilecek bir açıklaması oldu. Uranyum takasının Türkiye'de olabileceği söylendi. Amerika da buna olumlu baktı. Ama işler tıkandı.
EŞ ZAMANLI TAKAS UMUDU: ("Obama'ya İran'ın görüşlerini yansıtacak mısınız?" sorusu üzerine) Onların kanaatlerini de aldık. Bunları Amerika'ya da aktarmak için konuştuk. ("Mesaj götürüyorsunuz diyebilir miyiz?" sorusuna") Mesajımızı götüreceğiz. Viyana ile ilgili süreçte acelecilik olmasaydı İran ve Türkiye'de takas mümkün olabilirdi. Biz diyoruz ki 'Mevcut durum üzerinden değil biraz daha tartışmamız lazım. Başarırsak İran ve Türkiye de eş zamanlı olarak takası gerçekleştirme olabilir umudunu taşıyoruz.
ABD İLE İRAN'A BAKIŞ: ("İran'a yaklaşımınızda Amerikalılardan rahatsızlık yansıdı mı?" sorusuna) Bu tür bir rahatsızlığı hissetmedim. Türkiye'nin bir bakışı var. Bu bakışı da dünyadaki farklı unsurlarla görüşerek oluşturmamız lazım. İran'da alınıp satılan şeylere baktığınızda farklı aracılar vasıtasıyla Amerika'nın Fransa'nın her şeyi İran'da var. Ama Türkiye'ye gelince 'Siz vermeyin!..' Benim 350 km, sınırım var. Rusya'dan sonra doğalgazı aldığımız ikinci ülke İran. Bunu da bana çok görüyorsun. Sayın Obama ile çeşitli platformlarda bir araya geldik, en ufak bir ima da görmedim.

'DTP'DEN UMUDUM YOKTU'
EVE DÖNÜŞ KRİTERİ: Milli birlik kardeşlik projemiz, afedersiniz dağdakilerin, Mahmur'dakiler için 'Olduğumuz gibi gelin' anlamına gelmez. Bizim terörle mücadelemiz aynı kararlılıkla sürecek. Etnik grupların, azınlıkların sorunlarını minimize edeceğiz. İçimizde başlayıp içimizde bitmiyor ki. Avrupa'da uyuşturucudan insan kaçakçılığına kadar hepsini örgüt yapıyor.
TERÖR ÖRGÜTÜYLE ÖZDEŞLİK: Parlamento çatısı altındaki parti çok çirkin açıklamalar yapıyor. Terör örgütünü adeta legal yapıların karşısına çıkarmak istiyor. Bu, kendini terör örgütüyle özdeş hale getirmektir. Bunlar söz konusu olacak şeyler değil. Açılım sürecinde bütün partiler taşın altına ellerini koysun istedik. Maalesef MHP ve CHP elini koymadı. DTP'den bu noktada umudumuz yoktu. Kendi manevra alanlarını farklı şekilde dönüştürerek süreçte olmayacaklarını söylediler. Millet arkamızda olduğu sürece problem yok.
İLİŞKİLİ HABERLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder