7 Aralık 2009 Pazartesi

Hindistan Rusya ile on yıllık savunma anlaşması imzalayacak


Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in davetlisi olarak Moskova'ya geldi. Medvedev'le ilk gün gayri resmi toplantıda bir araya gelen Singh bugün ve yarın resmi temaslarına devam edecek. Gündemde enerji işbirliği ve 2020 yılına kadar uzanacak askeri ve teknolojik işbirliği anlaşması var.

Kremlin'den ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, "Küresel ekonomik krizin olumsuz sonuçlarına rağmen Hindistan'la ikili ticaret büyümeye devam ediyor. Yıl sonu 10 milyar dolarlık hedefe ulaşılacak." denildi.

Singh ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Hindistan'ın Rusya'nın gelişen enerji sektörü ile yakından ilgili olduklarını söyledi. 2000 yılında Rusya ve Hindistan'ın stratejik işbirliği anlaşması imzaladığını hatırlatan Singh, "İki ülke ilişkileri en yüksek düzeyde. Temaslarımız çerçevesinde bunu daha da ileriye taşıyacağız." ifadesini kullandı.

Hindistan devlet şirketi ONGC Sakhalin-I bölgesinde yatırımlarını sürdürüyor. Rusya'nın nükleer enerji şirketi Atomstroyexport 2002 yılından bu yana Hindistan'ın Kudankulam bölgesinde iki adet nükleer santral inşa ediyor. Santrallerde 2010'un ilk yarısında elektrik üretiminin başlaması bekleniyor.

Nükleer kapasitesi nedeni ile ABD'nin Hindistan'a uyguladığı 34 yıllık ambargo geçen yıl sona erdi. Hindistan savunma sanayi ve nükleerde Rusya ile yoğun işbirliği sürdürüyor. Hindistan silah alımlarının yüzde 70'ini Rusya'dan gerçekleştiriyor.

İki ülke ziyaret çerçevesinde 2011-2020 yıllarını kapsayan savunma ve teknolojik işbirliği alanında hükümetler arası anlaşma parafe edecek. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder