7 Aralık 2009 Pazartesi

'GDO yönetmeliği okyanusta bekleyenlerin gazını aldı'


Bakan Çağlayan, genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili yönetmeliğin, düzenlemeden önce gemiyle ürün getirenlerin sıkıntısını giderdiğini söyledi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantıları için Cenevre'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili yönetmeliğin bir boşluğu giderdiğini söyledi. Değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, olayın iki boyutuna dikkat çekerek, şunları söyledi. "En önemli tarafı insan sağlığı ve gıda güvenliği. İkinci tarafı ise bunun ticaretinin yapılması ile ilgili. GDO'ların ithalatçı ve ihracatçı ülke boyutu, buna bağlı olarak menfaat çatışması olan yönleri var. Yönetmelik bir boşluğu giderdi. Başı boşluğu ortadan kaldırdı. GDO'lu ürünlerin işlemesini yapıp ihraç eden veya üretiminde kullanan firmalar, AB kriterlerini de gözeterek 5 ay içinde pozisyonlarını belirleyecek. Düzenlemeden önce gemiyle ürün getirmiş, deyim yerindeyse okyanusun ortasında bekleyenler vardı. Bir sıkıntı söz konusu idi. Yönetmelik o gazı aldı."

İDDİAYA TEYİT
Bakan Çağlayan'ın açıklamaları, yönetmelik değişikliği ile ortaya atılan iddiaları da doğrular mahiyette oldu. Tarım Bakanlığı, GDO yönetmeliğini 25 gün aradan sonra yeniden değiştirip ürünlerin ithalatında izin, başvuru ve ithalat hükümlerini 1 Mart 2010'a kadar uzatınca, "İthal edilen GDO'lu mısırlar, soyalar limanda kalınca yönetmelik ertelendi" iddiası ortaya atılmıştı. Çağlayan, DTÖ 7. Bakanlar Konferansı'nda yaptığı konuşmada da, DTÖ'yü överek, küresel krizde korumacılığa karşı dimdik durduğunu söyledi.
İLİŞKİLİ HABERLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder