12 Ocak 2010 Salı

YÖK YÖS'u kaldıracak


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Öcan'dan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)'nı kaldırma sinyali.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelere yabancı öğrenci alınmasıyla ilgili yeni düzenlemeye gidildiğini belirterek, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılıp, üniversitelere yabancı öğrenci seçme kriterleri geliştirme ve yabancı öğrenci alma serbestinin tanındığını bildirdi.
Prof. Dr. Özcan, Atatürk Üniversitesi'nde yeni üniversitelerin rektörleriyle yaptığı toplantıda, üniversitelere yabancı öğrenci alınmasıyla ilgili yeni düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Üniversitelerin içe kapalı kalmaması için yaptıkları değişikliklerin çok büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti:

"Çok iyi bir haberim var. Değerlendirme Kurulu tarafından kabul edildi. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nı (YÖS) kaldırılıp üniversitelere yabancı öğrenci alma için kriterleri geliştirme ve yabancı alma serbestisi tanındı. Bundan sonra üniversitelerimiz hangi kriterlerde öğrenci almak istediklerini kararlaştıracaklar ve o kriterlerde öğrenci alacaklardır. Bence devrim niteliğinde bir adım yüksek öğretim için. Bu değişiklikten sonra dışardan öğrenci seçebiliriz. Bu değişikliği yapmasaydık, dışarı kapalı kalsaydık, kendi içimizde bir şey yapmaya çalışan ama dışarıda rekabet gücümüzü bilmeyen üniversiteler olarak kalacaktı. Bu da bizim için oldukça kötü bir durumdu. Artık üniversitelerde yabancı öğrencileri görmek mümkün olacak."

MESLEK YÜKSEKOKULLARINA GİRİŞTE DEĞİŞİKLİK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, YÖK'ün planladığı çalışmalarla ilgili bilgi verirken, meslek yüksekokullarına girişle ilgili değişiklik yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Meslek yüksekokullarına sınavsız giren öğrencilerin niteliğinin düşük olduğuna dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz meslek yüksekokullarına sınavsız giriliyordu, sınavsız girişi kaldırmak istiyoruz. Bizim için son derece doğru. Okul müdürlerinden aldığımız raporlara göre sınavsız giriş yapan öğrencilerin 4 işlem yapacak kapasitesi yok. Nitelikler gayet düşük. Düşük nitelikteki öğrencilerden çok iyi üretim maalesef mümkün olmuyor. Hamurun kalitesini artırmamız gerekiyor."

Birkaç gün sonra yükseköğretimde iş birliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Suriye'ye gideceklerini de belirten Özcan, şöyle konuştu:

"12-14 rektör arkadaşımızla Suriye'ye gideceğiz. Altyapı çalışmalarını tamamladık, protokolü imzaladık, her şey hazır. Sadece rektörlerimizin birbirlerini tanıma ve hangi konularda anlaşma yapabileceklerini tespit etmeleri gerekiyor. Şimdi Orta Doğu ülkelerine yöneliyoruz. Çünkü hükümetin dış ülkelere vize kaldırma ilişkileri sıfır sorun politikasına uygun olarak biz de 'Madem böyle açılımlar oluyor, siyasette biz de üniversiteler olarak açılımların, bu rüzgarın arkasında kendi yararımıza olan çalışmaları yapmalıyız' diyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder