14 Ocak 2010 Perşembe

Sevgiyi şırınga edemezsiniz!


Ahmet Türk'ün ev problemi çözüldü. Ama bu ev problemi, havuz problemi gibi çetrefilli bir hal alıyor. Ahmet Türk'ün değil de Batı illerinde yaşayan ya da yaşamak için yeni gelen Kürt kökenli vatandaşların ev problemi, çetrefilli hale gelen.

Önce pek ciddiye almamıştım. Sonra bir kaç örnek daha duyunca bu konunun; toplumsal bir yara haline gelebileceği kuşkusu doğdu. Küçük bir de araştırma yaptım. Evet, tam da öyle olacak gibi. Ankara'da konuştuğum bazı emlakçılar da bu iddiayı doğruladı:

Açılım, Habur görüntüleri, Baydemir'in konuşmaları, küfrü filan yan yana gelince Kürt kökenli olmayan, batı illerinde yaşayan insanlarımız arasında Kürt kökenli vatandaşlara karşı, unutulmaya yüz tutmuş, antipatik duygular, düşünceler ve yaklaşımlar açığa çıkmış gibi.

Bu illerde, Kürt kökenli vatandaşlara kiralık ev verilmemeye, iş başvuruları ret edilmeye filan başlanmış.

İşte yeni havuz problemimiz bu.

Bu konu bana anlatılınca; bir kaç yıl önce yazı konusu da yaptığım bir konuyu anımsadım. Doğu ve Güneydoğu'da, Kürtçe bilmediği için benzin istasyonunda benzin alamayan, bakkaldan ekmek, gazete, sigara satışı yapılmayan bir vatandaşın anlattıklarıydı, o konu.

Karşılıklı tepkiler nedeniyle, toplumsal yaşamda böyle çağdışı, kafataşçı uygulamalar yaygınlaşırsa, işte o zaman problem, yasalarla, yönetmeliklerle düzeltilemeyecek hale gelir. Asıl problem bu olur.

Aman dikkat!

Anayasa değişikliği, yasal değişiklikler ile toplumsal alanı düzenlersiniz. toplumun 'yapamayacağı' şeyleri ilan edersiniz. Yasaklar da getirebilirsiniz. Var olan yasakları da kaldırabilirsiniz. Bunlara yaptırım uygulayabilirsiniz de.

Ama insanlara zorla 'sevgiyi, hoşgörüyü, sempatiyi' şırınga edemezsiniz.

Bin yıllda kurulan kardeşlik, yanlış politikalarla sevgisizliğe dönüşmesin. Bunun için herkesin sevgisini, sempatisini, hoşgörüsünü muhafaza etmesi şart!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder