14 Ocak 2010 Perşembe

Ahmedinejad Suudileri uyardı


Ahmedinejad Suudileri uyardı: Silahlarınız kardeş kavgasında kullanılıyor, keşke Siyonistlerin aleyhinde kullanılsa"
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''büyük güçlerin Orta Doğu'ya egemen olmak için insan hakları, nükleer silah ve terörizmle mücadeleyi bahane olarak kullandığını'' savundu.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yurt içi gezileri kapsamında gittiği Huzistan'da halka hitaben yaptığı konuşmada, Orta Doğu sorunu, İran-Batı ilişkileri, İsrail'in Filistin topraklarını işgali ve Yemen'deki çatışmalar gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Ahmedinejad, Batılı güçleri kastederek ''İnsanlık düşmanları, eskiden beri medeniyet, enerji ve jeopolitik açıdan özel bir noktada olan Orta Doğu'ya egemen olmak istiyor'' dedi.

İsrail'in bölgede sürekli saldırı ve savaş çıkarttığını söyleyen Ahmedinejad, ''Niye siyonist rejim İsrail, bizim bölgemizde kuruldu?'' diye sordu.

Afganistan ve Irak'ın işgalleriyle Pakistan ve Yemen'deki çatışmaları sorgulayan Ahmedinejad, ''Bölgenin her yerinde zorba ve sömürgeci güç ABD, İngiltere ve siyonist rejimin eli var'' ifadesini kullandı.

''İnsan hakları, nükleer silahla ve terörizmle mücadele hepsi yalandır, büyük bir aldatmadır, amaç Orta Doğu'ya musallat olmaktır'' diye konuşan Ahmedinejad, 11 Eylül saldırılarının da ''şüpheli'' olduğunu, ''işgaller için bahane edildiğini'' ileri sürdü.

ABD ve Avrupa'nın ekonomik durumlarını düzeltmek için bölgedeki enerji kaynaklarını sömürmeyi hedeflediğini anlatan Ahmedinejad şunları kaydetti:

''Bölgemize yılda onlarca milyar dolarlık silah satıyorlar. Niçin peki, savaş çıkartmak için tabii. Bölge halkını savunmak için mi, Filistin halkını savunmak için mi? Hayır, bu silahlar büyük güçlerin çıkarlarını korumak içindir.''

Ahmedinejad, siyasi olarak bölgeye hükmedemeyeceklerini anlayanların bugün savaşla bu hedeflerine ulaşmak istediğini söyledi.

-''SUUDİ ARABİSTAN'IN SİLAHLARI KARDEŞ KAVGASINDA KULLANILIYOR''

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''Suudi Arabistan'dan beklenenin silahlarını kardeş kavgasında değil, siyonist İsrail rejimi aleyhinde kullanmasıydı'' dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yurt içi gezileri kapsamında gittiği Huzistan'da halka hitaben yaptığı konuşmada, Orta Doğu sorunu, İran-Batı ilişkileri, İsrail'in Filistin topraklarını işgali, Yemen'deki çatışmalar gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Ahmedinejad, Filistin, Afganistan, Irak ve Pakistan'dan sonra şimdi de Yemen'de karışıklık çıkarıldığını ve savaş ateşinin yakıldığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın da tahrip olması, elindeki silahların bölge halkları lehinde ve İsrail aleyhinde kullanılmaması için Yemen'deki savaşa dahil edildiğini kaydeden Ahmedinejad, ''Suudi Arabistan'ın silahları kardeş kavgasında kullanılıyor'' dedi.

Suudi Arabistan yetkililerine hitap ettiğini söyleyen Ahmedinejad, ''Onlardan beklenen Yemen'deki aile kavgasında babalık yapmaları, büyük kardeşlik yapmaları ve kardeşler arasında barış ve dostluk sağlamalarıydı. Onlardan beklenen kendilerinin de savaş dahil olup, topları, bombaları Müslümanlar aleyhinde kullanmaları değildi'' ifadesini kullandı.

Ahmedinejad şunları söyledi:

''Eğer Suudi Arabistan'ın silahlarının küçük bir bölümü, Gazze halkının lehine ve siyonistlerin aleyhinde kullanılmış olsaydı, bugün bölgede siyonist rejimden bir eser kalmayacaktı.''

Suudi Arabistan'ı kasteden Ahmedinejad, ''Petrol parası gidiyor, silah geliyor ve bu silahlar kardeşlerin öldürülmesinde ve fitne çıkarılmasında kullanılıyor'' diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

''ABD, İngiltere ve siyonist İsrail, bütün Orta Doğu bölgesi ateşte yansın ve onların bölgeye egemen olmasının şartları hazırlansın diye Yemen olayını çıkardılar. Bu durum Müslümanlara yakışmıyor. Yemen'deki kardeşlerimizin, hükümetin, grupların oturup müzakere ve uzlaşma ile sorunları çözmelerini umut ediyoruz. Yemen hükümeti uyanık olmalı, dikkat etmeli düşmanların komplolarına, fitnelerine aldanmamalı, kardeş kavgası sürmemeli.''

Ahmedinejad, bölgedeki emniyetsizliklerin zorba güçlere bölge ülkelerine müdahale imkanı verdiğini, ancak bu fırsatçılığın önünün alınması gerektiğini kaydetti.


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Gazze Şeridi'nde ''Filistin halkının etrafının çelik duvarlarla çevrilmek istenmesini'' eleştirerek, olayın arkasında ABD, İngiltere ve İsrail olduğunu ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Huzistan'da halka hitaben yaptığı konuşmasının son bölümünde Filistin sorunu, İsrail işgali ve Batılı ülkelerle ilişkilere değindi.

Gazze Şeridi'nin Mısır ile olan sınırının tamamen kapatılmasına yönelik çalışmaları eleştiren Ahmedinejad, ''ABD, İngiltere ve kültürsüz siyonistlerin tahrikleriyle Gazze'nin ve Gazze halkının etrafını çelik duvarlarla örüyorlar. Keşke bu çelik duvarı siyonistlerin etrafına çekseydiler de bütün bölgemiz siyonistlerin şerrinden kurtulsaydı'' diye konuştu.

İsrail'in Filistinlilere karşı politikasını ''Dünya bilsin ki bu siyonistlerin gücünü değil, zaafını gösteriyor'' sözleriyle kınayan Ahmedinejad, ''Siyonist rejimin destekçileri bilsin ki, bu rejim uçuruma yuvarlanmakta ve hiç kimse onu kurtaramayacak... Bölge halkı direniyor ve siyonist rejimin hayatını sürdürmesine izin vermeyecek. Filistin halkı dayanıklı ve güçlü olsun ve bilsin ki, Allah'ın vaadi ve yardımı yakındır. Allah'a tevekkül etsinler, birlik olsunlar, dirensinler; düşmanlar gidici müminler kalıcıdır'' dedi.

''Tarihleri kara sayfalarla dolu sömürgeci güçlerin artık kimseyi kandıramayacağını'' söyleyen İran Cumhurbaşkanı, ''Nükleer silah ve insan hakları bahanesi büyük bir yalandır. Bugün İran halkı ve bölge halkları avucunuzda ne olduğunu biliyor ve bütün güçleriyle komplolarınız karşısında duruyor'' diye konuştu.

Ahmedinejad, Batılı ülkelere hitaben, ''Sizlere kurtuluş yolunu gösteriyoruz, bölge halklarının yanında yer alın, işbirliği ve yapıcı uzlaşmayı ilke edinin... İran halkı, yapıcı ve esas değişikliği, adaleti, saygıyı olumlu karışılıyor, ama şunu da bilin ki halkımız kendisine ve ülkesine doğru uzatılan ihanet elini kökünden kıracak'' dedi.

Batılı güçleri, ''tüm halkların hak ve hukukuna saygılı davranmaya'' çağıran Ahmedinejad, Afganistan'ın işgalci güçler için büyük bir bataklık olduğunu ve orayı eninde sonunda rezil bir halde terk etmek zorunda kalacaklarını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder