14 Ocak 2010 Perşembe


Protestonun binbir çeşidi var. Mitingler, gösteriler, basın açıklamaları... Ama böyle bir eylem önerisi daha önce gelmedi.
Son aylarda yaşanan gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) halay çekme eylemine hazırlanıyor. BDP'li Hasip Kaplan hükümetin Açılım sendromu yaşadığını savunarak, yapılan gözaltı ve tutuklamalardan vazgeçilmezse meşru, yasal, demokratik hakları sonuna kadar kullanackalarını söyledi. Yapılabilecek eylemler arasında Tünel'den Taksim'e kadar halay çekme eylemi de var.

BDP'li Hasip Kaplan DTP'nin kapatılmasından belediye başkanlarının gözaltıtna alınıp tutuklanmasına kadar son aylarda yaşanan gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. AKP'nin "Açılım sendromu" yaşadığını savunan Kaplan, açılım projesi kapsamında bugüne kadar adım atılmamasını eleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın "sivil dikta iftira, kitabımızda baskıcılık yoktur" sözlerini anımsatan Kaplan bunları palavra olarak nitelendirdi.

YAŞANANLARDAN AK PARTİ SORUMLU
AK Parti hükümetini sevgisiz, umudu kırılmış bir şiddet toplumunun yaratılmasında yedi yıllık icraatı ile baş sorumlu ilan eden Kaplan "Açılım sendromu yaşayan hükümeti uyarıyoruz" diyerek şunları söyledi:
"Milletvekillerini, belediye başkanlarını, halkın temsilcilerini kelepçelemekten vazgeçin. Baskılara ve zulme son verin. Aksi taktirde Meclis'te ve meydanlarda meşru, yasal, demokratik haklarımızı kitlesel olarak kullanarak, sivil itaatsizlik eylemleriyle demokratik muhalefetimizi, tepkimisi yükselteceğiz. Unutmayın zalimin zulmü varsa mazlumun Allah'ı, halkın da Barış ve Demokrasi Partisi var."

HALAY ÇEKME EYLEMİ
Kaplan kastettiği eylemlerin nasıl olacağıyla ilgili soruya ise, halay eylemi örneği vererek şöyle yanıt verdi:
"Meclis'te daha etkili muhalefet yapmak. Ötekileştirilen, ayrımcılığa uğrayan toplumun diğer kesimleriyle şiddetten uzak çeşitli eylemler yapmak. Örneğin Tünel'den Taksim'e halay çekme eylemi yapmak."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder