29 Ocak 2010 Cuma

Dünya Balyoz'a inanıyor mu?


Balyoz Darbe Planı'na ilişkin dünyanın yorumları da yavaş yavaş oluşmaya başladı. En detaylı yorum İngiliz The Times'tan


İngiliz The Times gazetesi, “Balyoz” darbe iddialarına dikkat çekerken planın “görülmemiş ayrıntılarının şoke edici” olduğunu yazdı.

Gazete, Türkiye’deki “iktidar mücadelesinin de, silahlı kuvvetleri, komplocular ile siyasetten uzak bir orduyu isteyip, hassas belgeler sızdıran isimsiz askerler olmak üzere ikiye böldüğü”nü de öne sürdü.

The Times gazetesi, “Balyoz” darbe planı iddiaları ve Türkiye’deki laikler ile hükümet arasındaki gerginlikleri irdeleyen iki ayrı haber yayımladı.

“Balyoz” darbe planı iddialarına ilişkin “Belgeler içeren valiz, çok Türk vari yeni bir planı ortaya çıkarttı” başlıklı haberde AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk siyasetinde “yeni temiz bir sayfa” sözünü verdiğini, partisine ilişkin korkuları gidermek amacıyla da AB üyelik hedefine ve dünya ekonomisine daha büyük entegrasyonuna destek vereceklerini söylediğini kaydetti. Gazete, "Balyoz" darbe planına ilişkin olduğu öne sürülen binlerce sayfalık belge, CD'ler ve kayıtlara dikkat çekerek şöyle devam etti:

ŞOKE EDİCİ PLANLAR

“Ancak, The Times'in gördüğü kanıtlara göre 2002 ve 2003 yıllarında Sayın Erdoğan ve destekçilerinin iktidara gelmelerinden birkaç ay sonra bazı Türk generali ve düzinelerce subay, bir darbe ve sonraki dönem için detay planları başlattı.”

Türklerin askeri müdahalelere alışık olduğunu ancak "görülmemiş ayrıntılı bir plan oluşunun şoke edici" olduğunu belirten gazete, şöyle devam etti:
“Ana Balyoz belgesinin El Kaide tarafından başta İstanbul olmak üzere, büyük kentlerde gerçekleşebilecek koordine saldırılar halinde ortaya çıkabilecek kaostan nasıl faydalanılacağını irdeleyen bir paragraf içeriyor. Bu, El Kaide’nin o kentte İngiliz konsolosluğu, HSBC bankası ve sinagoglara karşı gerçekleştirdiği intihar saldırılarından birkaç ay önce yazılmıştı.”
ERDOĞAN'IN HEVESİ AZALDI

The Times, laikler ile hükümet arasındaki gerginliklere değindiği haberinde ise, "laiklerin, geri olarak nitelenenlerce geride bırakıldığı" temasını işlerken “bir zamanlar ülkeyi yöneten elit oluşturan şahinlerin, kabul etmedikleri AKP hükümetinden kurtulmak için sürekli çaba gösterdiklerini” öne sürerek “Bunun sonucunda Sayın Erdoğan’ın reformları yavaşladı, hevesi azaldı. Meydan okuyan konuşmalarına rağmen sanki eylemlerine korku renk veriyor” yorumunu da yaptı.

“İKTİDAR MÜCADELESİ ORDUYU BÖLDÜ”

Erdoğan ve yanlılarının, laik devlet için oluşturdukları, öne sürülen tehdidi bahane gösterilse de iktidar müdahalesinin çok daha inandırıcı bir teori gibi geldiği kaydedildiği haberde şöyle denildi:

“İktidar müdahalesi, silahlı kuvvetleri, yüksek profili olan komplocular ile hassas belgeleri sızdıran ve siyasetten uzak bir orduyu isteyen isimsiz askerler olmak üzere ikiye böldü. A&G araştırma şirketi, bu hafta orduya olan güveninin yüzde 60’lik tarihi bir düşük düzeyde bulunduğunu belirlediğini söyledi.

KARŞITLAR, AKP'DE BİRLEŞTİRDİ

AK karşıtları, istemeyerek, birçok kişiyi, normal olarak eleştirecekleri, önceki yönetimlerden daha iyi olmakla birlikte mükemmel olmaktan uzak bir Hükümetin arkasında birleştirdi.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder