14 Aralık 2009 Pazartesi

Rusya'da erken seçim


Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski 20. yılı kutlamaları nedeni ile gerçekleşen kongrede, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma seçimlerinin erkene alınmasını istedi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in partisi 'Birleşik Rusya'nın kurduğu iktidar cümbüşünün artık sonunun geldiğini iddia eden Jirinovski, bölge yönetimlerinde partizan yaklaşımların sona erdirilmesini istedi.

Komunist Partili'lerin yaptığı gibi kendilerinin de sokağa inerek sert bir muhalefet anlayışına dönebileceklerini kaydeden Jirinovski, "Provokasyonlara karşı da dikkatli olmak gerekiyor." hatırlatmasında bulundu. Partinin kongresine merkez ve çevreden gelen 2 binden fazla delegasyon ve temsilci katıldı.

1989 yılında Sovyetler Birliği dağılmadan önce kurulan parti, liberalizm ve vatanseverlik düşüncelerini temel yaklaşım olarak alıyor. Türkçe bilen ve Türkiye'de de bir müddet kalan Jirinovski partinin kuruluşundan bu yana liderliğini yapıyor.

LDPR 2 Aralık 2007'de gerçekleşen Duma seçimlerinde yüzde 8,1 oy almıştı. Partinin Rusya genelinde 177 bin üyesi bulunuyor. LDPR 11 Ekim'de gerçekleşen kısmi yerel seçimlerde Moskova'da yüzde 6 oy alarak şehir parlamentosuna giremedi.

Uzmanlara göre LDPR giderek desteğini kaybediyor. Bunda partinin lideri konumundaki Jirinovski'nin giderek zayıflayan yüzü, LDPR'in muhalefet yapmaktan çok Kremlin'e fazlaca yakın olması ve toplumda suçlu olarak görülen kesimlerin partide yer alması gerekçe olarak gösteriliyor. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder