14 Aralık 2009 Pazartesi

Çin ve üç Orta Asya ülkesi lideri, Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattını hizmete açacak


Çin ve Orta Asya ülkeleri devlet başkanları, yarın Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattının açılışını gerçekleştirecek. Bu açılış öncesi Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, bugün Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geldiler.

Ev sahibi Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, sırasıyla Özbek lideri Kerimov, ardından Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve daha sonra Kazak mevkidaşı Nazarbayev ile bir araya geldi. Kerimov resmi ziyaretle Aşkabat'a gelirken, diğer iki lider çalışma ziyareti amacıyla Türkmenistan'a geldiler.

Berdimuhamedov, ülkesinde ağırladığı devlet başkanları ile başta ikili ilişkiler olmak üzere ülkeleri yakından ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları masaya yatırdı. Görüşmelerde, ülkeler arasındaki ikili münasebetler geniş boyutta ele alınırken, işbirliği alanlarının arttırılması yönünde görüş alış verişinde bulundular.

Türkmenistan, komşusu Özbekistan ile işbirliği anlaşması da imzaladı. Ayrıca, Berdimuhamedov ile Kerimov Orta Asya bölgesindeki su ve enerji sorununu da masaya yatırdılar. Liderler, bu sorunun ülkelerin çıkarları doğrultusunda ve uluslararası örgütlerin de aktif katılımıyla çözülmesi yönünde hemfikir kaldılar.

TÜRKMENİSTAN-ÇİN DOĞAL GAZ BORU HATTI AÇILACAK

Çin ve Orta Asya liderleri, yarın Türkmenistan'ın doğusundaki Lebap vilayetine gidecekler. 7 bin kilometre uzunluğunda olan Türkmenistan-Çin doğal gaz boru hattı, 2012 yılında tam kapasiteye çıkacak. Hattın 184,5 kilometresi Türkmenistan, 490 kilometresi Özbekistan, 1300 kilometresi Kazakistan ve 4500 kilometresi Çin üzerinden geçecek. Türkmenistan bu hatla, 30 yıl boyunca her yıl Çin'e yılda 40 milyar metreküp doğalgaz satmayı hedefliyor. İhraç edilecek gazın bir kısmı Amuderya nehrinin sol kıyısındaki gaz yataklarından üretilen gaz ile tedarik edilecek. Geri kalan kısmının Bagtıyarlık anlaşmalı bölgeden üretilen doğal gaz ile temin edilecek. Bagtıyarlık yatağında doğal arama çalışmalarında bulunan Çin'in CNPC şirketi, bu yatağa 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptı.

JİNTAO, ORTA ASYA ZİYARETİNİN İKİNCİ AYAĞINDA

Orta Asya ziyareti kapsamında dün Kazakistan'da bulunan Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, bugün ziyaretinin ikinci ayağı olan Türkmenistan'a geldi. Berdimuhamedov ile görüşen Hu daha sonra Özbek lider Kerimov ile de bir araya geldi. Hu ve Kerimov ikili ilişkileri ele aldılar. Çin ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacminin bu yılın 10 ayında 1,6 milyar doları bulduğu kaydedildi.

TÜRKMENİSTAN, ÇİN VE KOMŞU ÜLKELERİ İLE İYİ İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE

Türkmenistan'ın, Çin, Kazakistan ve Özbekistan ile ilişkileri hızla gelişiyor. Son yıllarda ülkeler arasındaki dış ticaret hacminde artış görülürken, Türkmenistan ile Çin arasında bu rakam 2,4 kat, Özbekistan ile yaklaşık 2 kat arttığı kaydedildi.

Ortak yatırım projeleri arasında Çin lider konumda. Çinli şirketler Türkmenistan'da 1,3 milyar dolar ve 1,5 milyar yuan değerinde 53 proje hayata geçiriyorlar. Türkmenistan'da Çin sermayeli 37, Kazak sermayeli 30 ve Özbek sermayeli 13 şirket faaliyet gösteriyor. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder