19 Aralık 2009 Cumartesi

Medvedev, Kyoto Anlaşması için yeşil ışık yaktı


Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkesinin yasal bağlayıcılığı olan yeni iklim anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu söyledi.

Kopenhag'da Birleşmiş Milletler Küresel İklim Değişikliği Zirvesi'nde konuşma yapan Dmitri Medvedev, "Rusya yasal bağlayıcılığı olan anlaşmanın hazırlanmasında yer almaya hazır, ve emisyonların kesilme yükümlülüğünü imzalamaya da hazır." diye konuştu.

Medvedev, ayrıca, yeni uluslararası iklim anlaşmasının imzalanmamasına rağmen Rusya'nın zararlı emisyonları azaltmaya devam edeceğini belirtti. Medvedev, "Çünkü bu eninde sonunda bize fayda olarak dönecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Gözlemciler, 7 Aralık tarihinden itibaren 193 ülkeden heyetlerin katılımı ile devam eden zirvede ülkelerin özellikle sera gazı emisyonlarını azaltmak adına kayda değer bir anlaşmaya ulaşamadıklarını kaydediyor.

Zirvede gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözme çabaları sürerken en büyük anlaşmazlığın Çin ve ABD arasında olduğu belirtiliyor. Liderler, zirvenin gerçekleştirildiği Bella Center'da anlaşmayı gerçekleştirebilmek için basına kapalı görüşmeler yaptı. Batılı müzakereciler özellikle Çin'in görüşmeleri tıkadığını öne sürüyor.

Son iki günde liderlerin konuşmaların yer verildiği zirve, çevreciler tarafından da protesto ediliyor. Göstericiler, iklim değişikliğinden en çok etkilenen devletlerin çıkarlarının önemsenmediği eleştirisinde bulunarak kalkınmakta olan ülkelerin çıkarlarının da gözetildiği adil bir iklim sözleşmesi talep ediyor.

Greenpeace ile Doğayı Koruma Vakfı, Avrupa Birliği'nden somut taleplerde bulundu. Örgütler, Avrupa Birliği'nin karbondioksit emisyonlarının 2020 yılına kadar 1990 yılı baz alınarak, yüzde 30 oranında azaltmasını istedi. (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder