19 Aralık 2009 Cumartesi

Bir otomobil devi daha battı


Büyük bir ekonomik krizde olan ve bir yıldır başka firmalara satışı konuşulan İsveçli tanınmış Otomotiv markası SAAB elde kaldı, şimdi ise kapatılma kararı aldı.
En büyük pay ortağı Amerikalı General Motors (GM), dün İsveç'in başkenti Stockholm'de yaptığı toplantı sonrasında SAAB'ı kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bu karardan 7 bin 500 işçinin etkileneceği ve mağdur kalacağı konuşuluyor.

Bugüne kadar alıcı olarak birçok firmanın adı geçse de bir türlü satış işlemi gerçekleşememiş ve en son olarak lüks araba firması Spyker talip olmuştu. Dün bu firmayla yapılan satış görüşmesinde de bir netice alınmayınca GM böyle bir kapatılma kararı vermiş oldu.

Spyker Genel Müdürü Victor Muller de İsveç medyasına konu hakkında bilgi verirken, basın bildirisinde, "Üç haftadır 24 saat çalışıyoruz, fakat bir sonuca ulaşamadık. İşin bu kadar kompleks olması ve vaktin dar olması bizi zora soktu." ifadelerini kullandı.

SAAB'ın Genel Müdürü Jan-Åke Jonson ise, bugün neticeden şaşkın olduğunu ve işin hallolacağını umduklarını, ama hayal kırıklığına uğradıklarını kaydetti. Bu iş için çok çalışanların, emek verenlerin olduğunu belirten İsveçli Genel Müdür, "Bu durumda GM'den gelecek kararları beklemekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Biz dahi neticenin ne olacağını bilmiyoruz. Bu bir iflas değildir, kapatma usulüne uygun olarak yapılacaktır." dedi.

İsveçli gazeteler, bu kapatmayla birlikte 3 bin 500 çalışanın etkileneceğini, bunun haricinde de SAAB'ın fabrikasının olduğu Trollhättan bölgesindeki 4 bin işçinin daha etkilenebileceğini yazdı.

İŞSİZ KALACAKLAR İÇİN BAKAN DEVREDE

Konuyla ilgili gün içerisinde açıklama yapan İsveç Endüstri Bakanı Maud Olofsson, hükümet olarak ellerinden geleni yaptıklarını, daha başka ne yapabileceklerini bilemediklerini söylerken, "SAAB'ın sahibi GM'dir ve yıllardan beri SAAB için çok farklı şeyler yapabilirdi." diye ekledi.

Bakan Olofsson'un önümüzdeki pazartesi günü bir değerlendirme yapmak üzere resmi dairelere, sendikalara ve şirketlere dün bir davetiye gönderdiği, o bölgedeki işsiz kalacak insanlar için nasıl bir yardım tedbirinin uygulanacağının ele alınacağı bilgisi alındı.

Yakın bir zamanda SAAB'ın bazı eski teknolojilerinin Çinli bir firmaya satışı gerçekleşmiş fakat bu kısmi satış firmanın derdine derman olamamıştı.

(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder