10 Mart 2010 Çarşamba

'Sizi yem etmeyiz'


ABD Başkanı Baracak Obama'nın Yardımcısı Biden, İsrail’i dünya çapında tecrit etmeye yönelik çabalar olduğunu savunurken, ABD’nin her zaman İsrail'in yanında olacağını söyledi.

Barış sürecini canlandırmak amacıyla Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ilk durağı olan İsrail’de ABD’nin Tel Aviv’e tam destek verdiğini yineledi. Biden, İsrail’i kast ederek ülkesinin “barış için risk alanların daima arkasında” olduğunu belirtti, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya övgüler yağdırdı. İsrail ile ABD arasında, İsrail’in güvenliği söz konusu olduğunda herhangi bir mesafe bulunmadığını söyleyen Biden, İsrail’in güvenliğini sağlamaya yönelik çaba göstereceklerini kaydetti. Biden’ın, Filistinlilerle başlatılacak ABD aracılığındaki barış müzakereleri öncesinde İsrail’e bu kadar güçlü destek vermesi, sürecinin başarısına yönelik kuşkuları beraberinde getirdi.

İSRAİL: İRAN’I BM’DEN ÇIKARIN

Obama yönetiminden İsrail’i ziyaret eden en üst düzey yetkili olan Biden, İran’a yönelik sert uyarılarda bulunarak, “İran’ın nükleer silah üretmesini engellemekte kararlıyız” dedi. Biden’ın, İsrailli muhataplarını, İran’a karşı tek taraflı askeri müdahalede bulunmamaları için ikna etmeye çalıştığı kaydedildi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Biden ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, İran’ın uluslararası toplumdan tamamen tecrit edilmesini, Birleşmiş Milletler üyeliğinden de çıkarılmasını istedi. “Açıkça İsrail devletini yok etmekten bahseden Ahmedinejad gibi biri BM üyesi olamaz” diyen Peres, İran Cumhurbaşkanı’nın dünyadaki başkentlerde kabul edilmemesi gerektiğini savundu.

FİLİSTİN’DE YİNE RAPOR KRİZİ

Bu arada BM İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Richard Falk, insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak hazırladığı raporunun BM İnsan Hakları Konseyinde görüşülmesini Filistin Yönetimi yetkililerinin ertelettiklerini, kendisini istifaya zorladıklarını savundu.

GUARDIAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder