10 Mart 2010 Çarşamba

Gökçek'ten otobüs seferlerini azaltma sinyali


Gökçek, sabah ve akşam seferlerinin sayısında da azaltmaya gidebileceklerini dile getirdi.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'da otobüs bileti fiyatlarındaki indirimin kendilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Gökçek, durumun devam etmesi halinde sabah ve akşam seferlerinin sayısında da azaltmaya gideceklerini dile getirdi.


Levent'teki Movenpick Otel'de, Gazeteci Osman Ataman liderliğinde gerçekleştirilen "Bab-ı Ali Toplantıları"na katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ankara'da İdare Mahkemesi kararıyla otobüs bileti fiyatlarında gerçekleşen indirimlerle ilgili Gökçek, "Ankara'da hepiniz biliyorsunuz bilet fiyatları 2. İdare Mahkeme kararı neticesinde hem 2007 yılı hem de 2003 yılı fiyatlarına çekilmek zorunda kaldı ve bilet fiyatları da yarı yarıya düşmüş oldu. Bunun yarı yarıya düşmüş olması demek, bizim özellikle gelirimizin yarı yarıya düşmesi demek. Zaten belediye olarak otobüsten 10 trilyon lira ayda zararımız vardı. Ayrıca 15 trilyon da her ay yeni aldığı otobüslere ücret ödüyorduk, bu da 25 trilyon ediyordu. Hasılatın da yarısı kaybolunca inanılmaz bir çıkmaz içerisine girdik" dedi.


Belediyenin içine girdiği sıkıntıyı vatandaşlara hissettirmemeye çalıştıklarını belirten Gökçek, "Bir süre sonra hissetmemeleri mümkün değil, çünkü kısa süre sonra otobüslerin hem akaryakıt hem de personel giderlerini karşılayamamaya başlayacağız. Onun karşısında çok ciddi aksamalarla da karşı karşıya gelebileceğiz. Minibüs ve halk otobüslerinin durumları da aynı şekilde. 2003 yılı ile 2010 yılı arasındaki enflasyon toplam olarak yüzde 124.5, ama buna karşılık Ankara Belediyesi'nin yapmış olduğu zam
yüzde 85; yani enflasyonun yüzde 40 altında.


Böyle olmasına rağmen fiyatların yarı yarıya düşürülmesi ister istemez bizi çıkmaza sokuyor" diye konuştu.


Vatandaşı zor durumda bırakmamak için sabah ve akşam sefer sayılarında azaltmaya gitmediklerini kaydeden Gökçek, "Bütün hesaplar meydanda. Bütün bunların karşısında halka bunu en az şekilde hissettirmek için sabah ve akşam saatlerindeki sefer sayılarını aynı bıraktık ama diğer saatlerdeki sefer sayılarını yarı yarıya düşürdük. Bu tabii ki ilk anda aldığımız önlem fakat sıkıştıkça, ekonomik olarak çıkmaza girdikçe istesek de istemesek de o sefer sayılarını azaltmak zorunda kalacağız. Bunun tek çözümü, mahkeme kararının düzeltilmesi. Mahkemeye itiraz etmemize rağmen hala mahkeme itirazımıza bakıp bize bir cevap vermedi. Merakla bunu bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


Açıklamasında doğalgazla ilgili tartışmalara da değinen Gökçek, "Belediye başkanı olduğumda 154 bin doğalgaz abonemiz vardı. Daha sonra bu abone sayımızı 1 milyonun üzerine çıkarttık. Zaman zaman medyaya intikal etmiştir, 'doğalgaz paralarını ödemedi, ondan doğalgaz fiyatları arttı' gibi saçma sapan iddialar olmuştur. Bizim şu anda doğalgaz borcu diye söylenen borcumuz 670 trilyon olarak gözüküyor. Aramızda devam eden bir mahkememiz var, adli yargıda devam ediyor ve idari yargıda değil de adli yargıda devam ettiği için kazanma şansımız yüksek. Bilirkişi raporlarımız da lehimize geldi ve bu borcun yarısı silinecek" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder