10 Mart 2010 Çarşamba

İnternette paylaşımın suyu çıktı!


Paylaşım sitelerinden data toplayıp, soygunculara veren bir site düşünün..

Arkadaşlarınızla Facebook gibi sosyal ağ siteleri üzerinden bilgilerinizi paylaşıyorsanız, bir kez daha düşünün. Kullanıcıları uyarmak maksadıyla kurulan PleaseRobMe (Lütfen beni soyun) isimli bir site, o an içerisinde kimsenin bulunmadığı evlerin bir listesini yayınlayarak "Buyurun, soyun" sloganıyla yola çıkmış ve paylaşım konusunda işi biraz abartan kullanıcıların dikkatini çekmek istemiş.

Sosyal ağ sitelerine ilgi her geçen gün artarken, bu sitelerden biri olan Facebook'un kullanıcı sayısı 400 milyonu aşmış durumda. Tamamen paylaşım mantığı üzerine kurulan bu sitelerde bazen paylaşma olayı o kadar abartılıyor ki, kullanıcıların başı bu paylaşımları yüzünden derde bile girebiliyor.

Elbette Twitter, FriendFeed ve Facebook gibi siteler artan şöhretlerinin bir kısmını da kullanıcıların kendileri hakkında söylemek istediklerini hızlı ve pratik bir şekilde aktarmalarına imkan vermesine borçlu. Fakat her zaman olduğu gibi bu işin de ucunu kaçırmak hiç de zor değil. Üstelik bazı ilgi çekici servisler haddinden fazla bilgi paylaşmaya çanak tutuyorlar.

Bu servisler kullanıcıların interneti o anda nerede kullandıklarını arkadaşları ile paylaşmalarını sağlıyor. Bu coğrafi bilgiler kimi zaman bir oyun kimi zamansa hava atmanın bir yolu olarak kullanılıyor.

Peki bu bilgilerin bu kadar açık yüreklilikle paylaşılması bir sorun yaratmıyor mu? Please Rob Me (Lütfen beni soyun) adlı internet sitesinin bu konudaki görüşü ise isminden bile anlaşılabiliyor. "Dışarıdaki tüm boş evlerin listesi" parolasıyla yayın yapan bu internet sitesi, Twitter mesajları ile şu anda evinde olmadıklarını haykıran kullanıcıların aslında ne kadar büyük bir hata yaptıklarının altını çizmek için oluşturulmuş.

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder