23 Şubat 2010 Salı

TEKEL’de ‘eylem 26 Mayıs’ta’ kararı


4 konfederasyon bir araya geldi ancak etkili eylem kararı çıkmadı. Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, bir genel eylemin 26 Mayıs’ta gündeme gelebileceğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eylemdeki TEKEL işçilerine müdahale için verdiği sürede sona yaklaşılırken, işçi ve memur konfederasyonlarından etkili bir eylem kararı çıkmadı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçileri için yurt genelinde 27 Şubat’ta 2 saatlik oturma eylemi düzenleneceğini, 25 Şubat’ta da kitlesel basın açıklamaları yapılacağını açıkladı.
Bugüne kadar yapılan mücadelelerin başarıya ulaştığını savunan Kumlu, bir genel eylemin ise 26 Mayıs’ta gündeme geleceğini söyledi. Daha önce eylem çadırlarının boşaltılmasını isteyen Ankara Valisi Kemal Önal ise işçilerle ilgili girişimleri olup olmayacağı sorusuna, “Hep birlikte bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.
TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi çevresindeki eylemi 69’uncu günü de geride bırakırken, dün bir grup kâğıt işçisi, eylemcilere destek verdi. Film Sanayi ve Tüm Sanatçılar Güçlendirme Vakfı Başkanı Gülsen Tuncer de işçilerle sohbet etti. Çankaya Belediyesi’nce işçilere yemek dağıtıldı.

Başka eylem yok
Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK genel başkanları da eylem sürecini konuşmak için bir araya geldi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından, ortak açıklamayı Kumlu yaptı.

‘Görüşmeye açığız’
Talepler çerçevesinde miting ve yürüyüşler düzenleneceğini kaydeden Kumlu, “Bu etkinliklerin hükümet nezdinde bir sonuç vermemesi halinde, 26 Mayıs’ta bu 4 konfederasyon ve üye sendikaların birlikte sahipleneceği ve üretimden gelen gücün kullanılacağı genel bir eylem yapılmasının uygun olacağına karar verilmiştir” dedi.
Erdoğan ve bakanların görüşme taleplerine açık olduklarını ifade eden Kumlu, açıklanan eylemler dışında şubat sonuna kadar başka eylem yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Genel merkeze baskın
Türk-İş Genel Başkanı Kumlu’nun açıklamaları, TEKEL işçisinin tepkisine neden oldu. Kumlu’nun Türk-İş Genel Merkezi’ne geldiğini öğrenen işçiler, toplantıya ilişkin açıklama beklediklerini belirterek, “Kumlu istifa” sloganları attı. Bunun üzerine Tekgıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, “Biz size imza attırmayacağız. Sizin yanınızda olacağız” dedi.
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de, “Ne yapacaksınız? Geleyim oraya öldürün beni” diye konuştu. Türkel, “Eğer bunları kabul etmiyorsanız ‘biz bildiğimizi yaparız’ diyorsanız, sizlere kolay gelsin” dedi. Türkel’e tepki gösteren işçilerin Türk-İş Genel Merkezi’ne girmek istemesi üzerine arbede yaşandı. Bu arada, sinir krizi geçiren bir işçi hastaneye kaldırıldı.

‘Ben moral almaya geldim’
“Aşk-ı Memnu” dizisinde “Ahsen Hala” karekterini canlandıran tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Gülsen Tuncer de eylemdeki TEKEL işçilerini ziyaret edenler arasındaydı. Moral vermeye değil, moral almaya geldiğini söyleyen Tuncer, “TEKEL işçileri emek kardeşliğini gözler önüne sererek, örnek bir dayanışma gösteriyor. 12 Eylül’den sonra işçi ve emekçiler unutulma durumuna getirilmiştir. Tarih yazan, sendikasının önünde haklılığını ortaya koyan Tekel işçilerinin önünde saygı ile eğiliyorum” dedi. “Duymayanlar duyuyor, görmeyenler görüyor. Bu eylem TEKEL yürek içindeyse, bu mücadele başarılı olmuştur” diye konuşan Tuncer, dizideki arkadaşlarının ziyarete gelememelerine üzüldüğünü kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder