23 Şubat 2010 Salı

Başbuğ neden hedef haline geldi?


Ankara kulisleri paşaların gözaltına alınmalarına açıklama getirmeye çalışıyor. Dillendirilen iddia ise Orgeneral Başbuğ'a istifa baskısı yapıldığı yönünde...


Başbuğ’un istifa ettirilmesinin ardındaki hedef ise belli; komuta kademesindeki dengeleri, Ağustos Şurası’nı beklemeden, bugünden bozmak, yeni komuta kademesine AKP damgası vurmak.

Tüm çaba ve uyumuna rağmen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ neden boy hedefi haline geldi. Bunun ipucunu aylar öncesine, “ıslak imza” iddiaları üzerine Başbakan Erdoğan ile Başbuğ’un 29 Ekim’de Başbakanlık Konutu'nda yaptığı zirveye gidelim. Zirveden sonra Başbakanlık şu resmi açıklamayı yaptı:

“Ülke güvenliğine ilişkin konuların yanı sıra gündemdeki ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’na yönelik tartışmalar da değerlendirilmiştir. ‘Eylem Planı’ iddialarına ilişkin soruşturma süreci, adli ve askeri yargı makamları tarafından, kendi görev ve yetki alanları kapsamında yürütülmektedir. Bu sürecin en kısa zamanda gerçeği ortaya çıkarması beklenmektedir. Bu süreçte herkese düşen görev, sürecin sonuçlanmasını beklemek, kişi ve kurumları hedef alan davranış ve yorumlardan kaçınmaktır.”

Taraf Gazetesi bu görüşmede Başbağ’un istifasının istendiğini öne sürerken, Cemaatin Sunday’s Zaman Gazetesi’nde, Başbuğ’a, “evini temizlemesi için yılbaşına kadar süre verildiğini” iddia etti.

Bu Gazeteye göre, Başbuğ’dan sadece Dursun Çiçek’in değil, planı birlikte hazırladığı kişilerin de kellesini istemiş ve Başbuğ bu konuda “garanti” vermişti.

Yine o günlerde Başbakanlık’ta, Genelkurmay Başkanı’nın istifası veya emekli ettirilmesine ilişkin hukuki durumun araştırıldığı duyuruldu.

Yılbaşı geldi, geçti, Başbuğ istenen kelleleri vermedi!..Üstüne Bülent Arınç’a “suikast” ve Seferberlik Tetkik Kurulu aramaları geldi.

Tam 10 gün önce bu defa Zaman Gazetesi’nin Brüksel Temsilcisi, “İspanyol general konuşunca ne olmuştu?” diye bir yazı yazdı. Ne olduğunu da şöyle anlattı:

“Başlarına çok kötü şeyler geliyor, önce göz hapsine alınıyor, ardından da derhal emekliye sevk ediliyorlar. Askerin siyasetteki nüfuzu, Bask ve Katalan ayrılıkçılarının faaliyetleri açısından Türkiye ile benzerlikler gösteren İspanya’nın Kara Kuvvetleri Komutanı Jose Mena Aguado, Ocak 2006’da Katalan bölgesinin daha fazla özerkleşmesine itiraz edince, önce 8 gün göz hapsine alınmış, ardından da hemen emekliye sevk edilmişti.”

Zaman Gazetesi, 7 aylık hamileyken, bakanlığa atanıp, doğum iznine ayrılan İspanya’nın ilk bayan Savunma Bakanı Carmen Chacon’un, bu durumunu eleştiren Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını nasıl “kovduğunu” ise nedense örnek vermedi.

Ancak bu unutkanlığı adeta Başbakan Erdoğan telafi etti. “Balyoz Operasyonu”nun yapıldığı gün İspanya’da olan Erdoğan, Zapatero tarafından Başbakanlıkta askeri törenle karşılandığında, hemen sağ yanında Savunma Bakanı Bayan Chacon’la poz verdi.

Ve bugün yine cemaatin Todays Zaman Gazetesi’nde, “Başbuğ görevden alınsaydı Türkiye için Pandora’nın kutusu açılabilirdi” başlıklı ilginç bir haber yayınlandı.

Komuta kademesine kimlerin, nasıl atandığının, Özal dönemindeki operasyonun detaylı bir şekilde anlatıldığı haberde, Başbuğ ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Ağustos Şurası’nda emekliye ayrılmasından sonra Genelkurmay Başkanlığına, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in, Koşaner’in yerine de 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in gelmesinin “beklendiği” vurgulandı. Yazının sonunda ise, “Eğer Başbuğ görevinden uzaklaştırılsaydı, bu hareket General Iğsız’ın onun yerine geçmesinin yolunu açacaktı” denildi.

Evet tablo ortada; Birileri Başbuğ’un istifasını, birileri de “elindeki bilgileri” açıklamasını bekliyor. Bakalım ne olacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder