23 Şubat 2010 Salı

Aynı olaya Adli Tıp'tan iki ayrı rapor


Raporları ile sık sık tartışma yaratan Adli Tıp'tan bir çarpıcı örnek daha: Olay aynı, imzalar aynı, 9 gün arayla iki zıt rapor.
ANKARA- Islak imza ve Hüseyin Üzmez olaylarındaki raporları ile tartışma konusu olan Adli Tıp Kurumu'ndan bir olay daha. Adli Tıp, aynı olayda 9 gün arayla istenen iki ayrı raporu farklı düzenledi. Aynı olayda, imzaları bile aynı olan yalnıkca 9 gün arayla verilen iki ayrı raporda, kurumun birbiriyle tümüyle zıt iki ayrı görüş bildirmesi, yargıyı da zor duruma düşürdü.

TRAFİK KAZASI VE BİR ÖLÜ
10 Ekim 2005 tarihinde meydana gelne trafik kazasında sürücü Hadi Vergiler yönetimindeki 60 ZL 518 plakalı araç, Zile yakınlarında şarampole yuvarlandı. Kaza sonucu sürücü Hadi Vergiler olay yerinde hayatını yitirdi.

SÜRÜCÜ MÜ ARAÇ MI HATALI
Kazadan sonra Vergilerin yakınları kazanın nedeninin; aracın bakımsız olması ve fren sisteminin çalışmaması olduğunu ileri sürdü. Aracın sahibi olan firmayı kusurlu gören Vergiler'in yakınları hem suç duyurusunda bulundu hem de tazminat talebi ile dava açtı.

Zile Cumhuriyet Başsavcılığı 2009/198 nolu dosya ile kaza ile ilgili soruşturmayı yürüttü. Açılan tazminat davası ise Zile Asliye Hukuk Mahkemesinin 2007/67 E. sayılı dosya nosu ile sürdürüldü.

MAHKEMEYE SÜRÜCÜ HATALI RAPORU
Mahkeme ve savcılık ayrı ayrı 'kazada sürücü mü hatalı yoksa araç hatası var mı?' diye Adli Tıp Kurumu'ndan görüş sordular. Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi, Mahkemeye 10.06.2009 tarih ve 260/08042009-20353/2598 sayılı bir rapor gönderdi. Raporda, "Meydana gelen kazadaki kusurun yüzde 100 oranında sürücü Hadi Vergiler'de bulunduğu, Aracın maliki şirketin kazada bir kusuru bulunmadığı" belirtildi.

SAVCILIĞA ARAÇTA KUSUR VAR RAPORU
Savcılığa 9 gün sonra gönderilen aynı kurumun, 19.06.2009 tarih ve 260/170409-2949 sayılı raporda ise tamamen farklı bir görüş bildirildi. Bu raporda, "Meydana gelen kazadaki kusurun yüzde 25 oranında sürücü Hadi vergiler'de bulunduğu, aracın maliki konumundaki şirketin ise meydana gelen kazada yüzde 75 oranında kusurlu bulunduğu" belirtildi.

İMZALAR AYNI
İşin ilginç yanı ise 9 gün arayla verilen iki farklı ve birbiriyle tezat oluşturan raporların altında, Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ve Trafik İhtisas Dairesi Başkanı Günay Onbaşı'nın imzasının bulunmasıydı. Şimdi yargı, Adli Tıp Kurumu'nun 9 gün arayla verdiği iki farklı raporu değerlendirip, adil bir karar vermeye çalışacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder