21 Aralık 2009 Pazartesi

Savaşın acımasız yüzü...


Son 30 yıldır savaş ve iç çatışmaların yaşandığı Afganistan'da halk, istikrar ve huzura hasret. Her 3 çocuktan biri yetim, nüfusun yüzde 88'i içilebilir temiz suya ulaşamıyor.

Afganistan halkının çoğu, su ihtiyaçlarını uluslararası kuruluşların açtığı kuyular veya açık havuzdan karşılıyor, bu kuruluşların gıda yardımıyla hayatta kalmaya çalışıyor.

Afganistan'ın her yerinde savaşın izlerine rastlamak mümkün. Bitmek tükenmek bilmeyen iç savaş ve yabancı güçlerin müdahalesi, Afgan halkının geleceğe bakışını köreltmiş.

Kabil'de yaşayan Şir Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın umuttan söz edecek hali kalmadığını, iç savaşın halkın geleceğe yönelik umutlarını kararttığını söyledi.

Halkın yaşama umudunun tükendiğini, yönetime kim gelirse gelsin hiçbir faydası olmayacağını ifade eden Şir Muhammet, ''Gün boyunca taksicilik yapıyorum, hayatım yine aynı. Evden çıkmadan yatıyorum, yine aynı. Geleceğe umutla bakamıyorum. Ne olacağımız belli değil. Hala hayatta kalabilmemiz bizim için büyük bir şans. Çocuklarımızın geleceğini düşünmekten başka umudumuz kalmadı'' diye konuştu.

Bu arada, geçim sıkıntısı ve işsizliğin had safhada olduğu Kabil sokaklarında çok sayıda dilenci bulunuyor.

-NÜFUSUN YÜZDE 88'İ İÇİLEBİLİR SUYA ULAŞAMIYOR-

1 doların 45 ile 50 Afgani (Ortalama 3 ekmek alınabiliyor) olduğu Afganistan'da nüfusun yüzde 88'i içilebilir temiz suya ulaşamıyor.

Enflasyonun yüzde 128'lerde seyrettiği Afgan topraklarında en çok tüketilen gıda maddesi ise pirinç ile ekmek. Kadınların sadece yüzde 12'si eğitilmiş kişiler eşliğinde doğum yaparken nüfusun en az yüzde 70'i iyi beslenemiyor. En sık ölüm nedenleri ise açlık, susuzluk ve bulaşıcı hastalıklar.

15 yaşın üzerinde okuryazar oranı yüzde 15'in altında. Afgan nüfusunun 4,5 milyonu komşu ülkelere sığınmış durumda.

Afganistan'da patlamaya hazır 30 bin arazi mayını olduğu tahmin ediliyor. Bunların sadece 10 bininin yeri tespit edilmiş.

Ülkede 3 milyon 800 bin kişi, Birleşmiş Milletlerin gıda yardımına muhtaç. Dünya Gıda Programı, bu sayının 1 Ekim itibarıyla 5.5 milyona çıkacağı tahmininde bulunuyor.

Savaşlar nedeniyle her 3 çocuktan biri yetim kalıyor, her 4 bebekten biri, 5 yaşına ulaşmadan ölüyor. Ülkede ortalama yaşam süresi 45-50 yıl.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder