24 Aralık 2009 Perşembe

Dolar yeniden gevşiyor


Son günlerde dış piyasalardaki harekete paralel yukarı yönlü seyrini koruyan dolar yeniden düşüşe geçtiABD'de dün açıklanan verilerin beklentilerin altında gelmesiyle yükselen euro/dolar paritesinin etkisiyle gerileyen dolar/TL'nin, bugün ABD verileri ve yine euro/dolara paralel bir seyir izlemesi bekleniyor.

Yurtiçinde bugün izlenecek önemli bir veri bulunmazken ABD'de Kasım ayı dayanıklı mal siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

ABD'de dün açıklanan konut ve tüketici güveni verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle 1.42 seviyelerinde olan euro/dolar, 1.4350 seviyesine kadar yükseldi. Euro/dolardaki yükselişin etkisiyle dolar/TL 1.52 seviyesinin altında açıldı.

Piyasalarda hacim düştüğü için euro/doların mevcut seviyelerde kalmasını beklediklerini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bu durumda dolar/TL de 1.51-1.52 bandında hareket eder. Ancak bugün açıklanacak veriler euro/dolar ve dolayısıyla dolar/TL'nin yönünde etkili olacaktır" dedi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.5235/1.5270 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.5170/1.5230 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4354 seviyesinden işlem görüyordu.

HSBC Bank stratejisti Fatih Keresteci, bu sabah yayımladığı notta, bir süredir ABD'den gelen toparlanma sinyallerinin arkasına takılan küresel mali piyasaların dünkü iki olumsuz veri sonrasında bir müddet açıklama ve verileri izlemek için soluklanacağını söyledi ve şöyle devam etti:

"Bu kapsamda da dolardaki değerlenmenin sona ereceğini ve euro/dolar paritesinde 200 günlük ortalamanın üzerinde dengelenme olacağını tahmin ediyoruz. Bazı ülkelerde bugün başlayan ancak genel olarak yarın ve Pazartesi gününün Noel tatili olmasından dolayı işlem hacmindeki daralmanın daha da belirginleşeceği kanaatindeyiz. Euro/dolar paritesinin yönünü yukarı çevirmesi nedeniyle dolar/TL kurunun bugün 1.52'nin altına gerileyeceği kanaatindeyiz."

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.46, valörlüde yüzde 9.47 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.44/9.45 seviyesindeydi. Dün kısa bir süreliğine yüzde 9.50 seviyesine değen gösterge faiz, geçen hafta işlem bazında en son yaklaşık üç ay önce 8 Eylül'de görülen yüzde 9.50 bileşik seviyesini test etmiş, faiz 6 Ekim'de ise yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemişti.

Faiz tarafında düşük hacimli sakin bir seyir beklediklerini söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, gösterge faizin dar bantta hareket etmesini beklediklerini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder