19 Ocak 2010 Salı

Devlet havadan iyi para kazanıyor


Meteoroloji, süper bilgisalarları sayesinde nokta tahminlerde bulunuyor. Bu tahminler devlete de para kazandırıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, meteorolojinin birçok alanda hizmet verdiğini ve hava tahminleri konusunda da ciddi gelir elde ettiklerini söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Isparta'da düzenlenen ''Haberdar olun, hazırlıksız yakalanmayın'' konulu toplantıda konuşan Genel Müdür Çağlar, meteorolojik işlemlerin iyi bir gözlemle yapıldığını ve 450 noktada ülke genelinde gözlem yaptıklarını bildirdi.

Teknolojiyi kullanarak, elektronik ekipmanlarla, doğru ve hızlı olarak gözlemlerin ölçülebildiğini vurgulayan Çağlar, atmosferi 24 saat gözlemleyebildiklerini, yer gözlemlerinin yanında uydu gözlemleri de yaptıklarını anlattı. Çağlar, radar gözlemlerini de daha kısa süreli olarak noktasal bazda, erken uyarı sistemi şeklinde hortum, kuvvetli yağış, fırtına olaylarında, orman yangınlarında kullandıklarını dile getirdi.

Teknolojiyi yakından takip eden bir kurum olduklarını belirten Çağlar, ''Elde ettiğimiz veriler, süper bilgisayar dediğimiz, performansı yüksek bilgisayarlarda işleniyor. Türkiye'nin performans açısından en kapasiteli bilgisayarını 2009 yılı içinde kurduk. Performans açısından Avrupa'da da ikinci sırada'' diye konuştu.

Bilgisayar yardımıyla saniyede milyonlarca denklem çözen çeşitli sayısal hava tahmin modelleriyle verilerin işlendiğini ifade eden Çağlar, böylece hem yeri hem atmosferi haritalayabildiklerini söyledi. Çağlar, buradan sayısal ürünler çıkardıklarını ve ''bunların da bir noktaya kaç kilogram yağış düşecek, yağışın cinsi nedir, nereye hareket edecek'' şeklinde yüzde 90'a varacak doğrulukta, uzmanların da katkısıyla tahmine dönüştüğünü belirtti.

Çağlar, ''(Havadan para kazanılır mı?) dediğimizde, (Evet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü havadan para kazanıyor ve bütçesinin üçte birini bu faaliyetlerden sağlıyor) diyebiliriz'' dedi.

''ALLAH'IN İŞİNE KİMSE KARIŞMIYOR''

Isparta Valisi Ali Haydar Öner de, meteorolojinin sağladığı bilgiler ışığında gerekli tedbir ve önlemlerin alındığını ifade etti.

Don, yağış, kar miktarı, rüzgar, fırtınanın hesaplanması, tahmin edilmesi halinde iklim koşullarının ağır etkileriyle karşılaşılmayacağını belirten Öner, şöyle devam etti

''Yakın zamana kadar (Allah'ın işine ne karışılıyor) deniliyordu. Kimse Allah'ın işine karışmıyor. Allah'ın verdiği aklı kullanarak bilim yolunda millete, insanlığa hizmet ediliyor. Çünkü Allah insanlara öyle bir zeka vermiş ki, yer altındaki, yer üstündeki, uzaydaki hareketleri gözlemleyebilme yeteneği vermiş, araştırarak, bunları daha iyiye getirme imkanı vermiş. Meteorolojik alanda nereden nereye geldiğimizi bir hesap edin.''

Vali Öner, sağlık alanındaki çalışmalardan örnekler verdiği konuşmasında, domuz gribine karşı alınan önlemler sayesinde hastalığın yayılmasının önlendiğini ve ölüm sayılarının beklenenden daha az olduğunu dile getirdi. Öner, hava kirliliği konusunda alınan tedbirler sayesinde de solunum yolu hastalıklarında geçen yıla göre düşüş olduğunu bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder