23 Şubat 2010 Salı
Cihaner'in evinde ilginç telefon trafiği
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması öncesi evindeki arama sırasında ilginç telefon trafiği yaşandığı öğrenildi.
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması öncesi evindeki arama sırasında ilginç telefon trafiği yaşandığı öğrenildi.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in, Cihaner’i telefonla arayarak destek verdiği ve aramayı yapan Cumhuriyet savcısına gözdağı anlamı taşıyacak şekilde, isim ve sicil no sorduğu ortaya çıktı. Evde arama yapan ve soruşturmayı yürüten 4 savcının yetkileri, Cihaner’in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından kaldırılmıştı. Cihaner, arama öncesinde de sözkonusu savcıların görevden alınması için HSYK’ya başvurmuştu.
POLİSLER DE ŞAHİT
İlhan Cihaner hakkında Erzurum 2.Ağır Ceza hakiminin verdiği arama, el koyma ve gözaltına alma kararını uygulayan Erzurum özel yetkili savcıları, kararı yerine getirirken HSYK’nın dolaylı baskısına maruz kaldı. İddiaya göre HSYK Başkanvekili Özbek arama sırasında, önce Cihaner’in avukatı Hamit Sekman’ı cep’ten aradı. Ardından Cihaner ile görüşen Özbek, moral vererek olaya müdahale edeceklerini söyledi. Telefon konuşmalarına, aramaya katılan polis ve savcılar da şahit oldu.
DİRENME GEREKENİ YAPACAĞIZ
İlhan Cihaner’in, arama ve gözaltı kararına direneceğini Özbek’e ilettiği, ancak HSYK Başkanvekili’nin direnmemesini, kendilerinin gereğini yapacaklarını kendisine söylediği iddia edildi. Özbek, Cihaner ve avukatıyla cep’ten konuştuktan sonra, ikinci görüşmesini ev telefonundan yaptı. Arama yapıldığı sırada gelen ikinci telefona Cihaner’in eşini çağıran Özbek, sonra aramayı yapan savcıyı telefona çağırdı. Savcıdan “Mahkemenin kararını uyguluyoruz” cevabını alan Özbek, savcının ismini ve sicil no’sunu sordu ve telefonu kapattı.
KAÇMAZ DA ARAMIŞ
Evdeki arama sırasında Sincan 1. Ağır Ceza Başkanı Osman Kaçmaz’ın da İlhan Cihaner’i telefonla aradığı ileri sürüldü.
Ergenekon’a Yargıtay bakardı
İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman, Taraf’a, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın Cihaner dosyasını kabul etmesi durumunda HSYK’nın kendi kararlarıyla çelişmemek için İstanbul’daki özel yetkili savcıların da yetkilerini alabileceğini söyledi. Sayman, “Bu durumda, Ergenekon davasının tümü Yargıtay’a alınmasa bile, en azından ıslak imza, Kafes Planı Yargıtay’a gider. Zaten göreceksiniz... AKP karşıtı kamp, “Dava, Yargıtay’da birleşsin” diye ısrar edecek” dedi.
İstanbul yetkisizlik kararı verdi
• İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzincan Başsavcısı İlhah Cihaner ile Eskişehir Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu’nun tutuklu bulunduğu ve 3: Ordu Komutanı Saldıray Berk’in ifadeye çağrıldığı ‘Erzurum Ergenekon’ soruşturmasına ilişkin yetkisizlik kararı verdi. Başsavcılık, yetkisizlik gerekçesini ise beş başlıkta topladı:
OLAY YERİ ERZİNCAN: Şüphelilerin tamamının suç tarihlerinde Erzincan’da görev yaptıkları/ikamet ettikleri, dolayısıyla soruşturma evrakında suç olarak nitelenen eylemlerini CMK’nın 250. maddesi ile yetkili Erzurum Başsavcılığı yetki sınırları içerisinde gerçekleştirdikleri sabittir.
DOSYA GENİŞ ÇAPLI: faaliyetleri yurdun pek çok bölgesine yayılan geniş çaplı yasadışı oluşumlara ait soruşturmaların tek bir dosya üzerinden yürütülmesi mümkün değildir.
SORUŞTURMA UZAR: ... Aksi soruşturmanın uzamasına neden olabileceği gibi, olağanüstü iş yükü altındaki mahkemelerin kısa sürede sağlıklı muhakeme yapması, karar vermesi imkanı ortadan kalkacaktır.
EKSİKLİKLER: Dosyadaki eksikliklerin Erzurum Başsavcılığınca ikmal edilmesi gerek usul ekonomisi, gerekse şüphelilere atılı eylemlerin Erzincan ve çevresinde yoğunlaşmış olması açısından gereklidir.
BİRLEŞTİRME: Kanunda Başsavcılıklar arasındaki yetki ihtilafını çözecek yasal bir düzenleme bulunmuyor. Başsavcılıklar arasındaki yetki sorunu ancak kovuşturma aşamasında mahkemeler gidermeli.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder